Balans i livet – nerskrivet!

En grå vardag i November 2013 kändes det som att bristningsgränsen var nådd. Jag minns att jag låg i sängen och tänkte ”är det såhär det känns att gå in i väggen?” Samma gråa dag i November uppenbarade sig också ett helt nytt begrepp som fått livsavgörande möjligheter för mig.

Min dåvarande arbetsgivare ordnade samma kväll en föreläsning med Helena Berggren som driver livs-viktigt.se. Med stor kraftansträngning lyckades jag komma iväg på föreläsningen trots sjukskrivning. Föreläsningen i sig skiljde sig inte åt nämnvärt från andra inom samma ämne, den handlade om att finna livsglädje, tänka positivt och inte se problemen.

Det som spätsade mina öron var dock när Helena började prata om 8-8-8- modellen. Helt plötsligt blev det verklighet och för mig begripligt. Det hon berättade var att alla människor har lika mycket tid varje dygn, President Obama har 24h, precis som du och jag har 24h. Ingen har mer tid än någon annan, därför blir det intressant att studera hur man fördelar tiden, eller snarare hur man VÄLJER att fördela tiden. För det är faktiskt ett val vi gör – varje dygn!

>> Gör nu en snabb uppskattning för dig själv hur du fördelar dygnets 24 h mellan jobb, sömn och fritid. Om det blir enklare, skriv ner det på ett papper.

Det tog inte många sekundrar att inse att det var total obalans under mitt dygn. Jobbet åt upp 10h, sömnen blev bara 6h och fritid, hade jag ens någon sådan? Uppenbarelsen av att mitt liv var fullkomligt obalanserat slog mig som en blixt från klar himmel och med tanke på att jag sjukskrivit mig samma dag visste jag att det var NU jag hade chansen att rädda mig.

 

Bilden som fick mig att vakna!

Helenas 8-8-8 modell förespråkar såklart att alla tre delar får 8h var av dygnet. Och ”fritid” som för många innebär, handla, städa, logistik och småbarn skall istället innehålla saker som hobbies, upplevelser, kurser och umgänge.

Med denna nya insikten lämnade jag föreläsningen och utan några egentliga redskap började jag uppfinna verktyg för att återfå balansen.

Några förändringar som du kan pröva:

  • Skapa tre olika kalendrar på mobiltelefonen, en för sömn, en för jobb och en för fritid och låt de ha varsin unik färg.
  • Schemalägg ”sömn” med 8h varje dag i din sömnkalender, sätt ett alarm 15 min före. När alarmet går av vet du att det är dags sova.
  • Räkna baklänges, om du behöver vara på jobbet kl 08:00 kan det vara rimligt att gå upp kl 06:00, det innebär, utan undantag, att du behöver lägga dig vid 22:00.
  • Boka 8h för ”jobb”, gör samma sak på din kalender på jobbet så kollegor inte bokar in dig på möten när du skall ha fritid. Om ditt jobb kräver mer än 8h arbetsdag har din chef ett problem att lösa.
  • Boka in ”fritid” i din kalender från det att jobbet är slut tills dess att du skall lägga dig. Sätt ett alarm 15 min före så du kan avrunda på jobbet i lugn och ro.
  • Helg hela veckan! Det är inte bara på helgen vi skall göra roliga saker och ha tillräckligt mycket tid. Nu har du frigjort 8h fritid – varje dag! Genast blev mån, tis, ons…. lite roligare.

Som ni ser går verktyget, att boka sin kalender, ut på att visualisera sin tid. Det gör det också lättare att förhandla med sig själv när man står inför saker man ”borde göra”. ”Vill jag ge av min fritid för att gå på mötet i bostadsrättsföreningen?” Vill jag ge av min fritid för att hämta min syster på centralstationen?” Oavsett vad du svarar på frågorna så har du nu gjort ett val!

Jag kommer skriva mer om 8-8-8 modellen och hur arbetet med den kan utvecklas vidare. Ni undrar säkert redan vilken kategori städning och matlagning faller under och hur man gör när jobbet kräver övertid.

Att leva livat är inte detsamma som att bara hålla sig levande…

 

Hur bra är du på att balansera?

 

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda