Beroende av din telefon?

Du kanske inte ser det som ett tecken på beroende men tillhör du dem som har med din smartphone överallt? Lägger du telefonen på bordet när du äter och vid sängen när du sover kommer det här inlägget förhoppningsvis få dig att tänka om.

telefonberoende

Tycker lika

Min sambo skickade en länk till mig idag på ett klipp med Simon Sinek. Simon är min absoluta favorit föreläsare och denna video var inget undantag. Jag skall inte gå in på vad videon handlade om, det måste ni själva kolla in längre ner. Insikten jag fick och som gjorde mig glad var just att klippet kom från min sambo. Förändringar, om de så handlar om kost, träning, vanor m.m får bäst resultat om man resonerar lika i frågan. Man kan så klart i en relation påverka varandra och övertala den andre men halva jobbet är redan gjort om bägge redan drar åt samma håll. När det gäller att bli mindre beroende av sin mobil (och det som händer i den) är vi redan på god väg tycker jag. Vad vi åstadkommit går att läsa om i inlägget Digital detox på fem minuter.

Den nya generationen

Simon Sinek pratar i intervjun om vad generationen som växer upp nu kommer möta för problem (de som kallas ”millenier”). Allt skall finnas tillgängligt och gärna ”instant”, alltså på studs. När den omedelbara tillfredsställelsen uteblir blir denna generationen stressad och får ångestkänslor. När alkoholisten vänder sig till flaskan för att dämpa ångest, vänder sig den nya generationen till telefonen för att få likes och följare. Detta återställer temporärt balansen genom ett litet dopaminpåslag. Simons poängterar också att alkohol, droger och missbruk regleras av samhället men än är det fritt fram att spela ut sitt mediaberoende utan påföljder.

Titta gärna på Simons intervju:

Framtidens gym

Att vara med sig själv och stimulera sina intryck utan krav på dopamin kommer i framtiden vara en konst få förunnat. Kanske är det därför framtidens gym inte bara kommer handla om att träna musklerna utan också hjärnan. Yoga, meditation, mindfulness och retreats växer explosionsartat! Helt plötsligt behöver vi hjälp för att lyssna på kroppens signaler, uppleva tystnad, hantera jobbiga tankar, stressa ner osv. Fungerar inte detta kommer samhälls strukturer kollapsa då människor inte kan jobba och samhällets resurser inte räcker för de sjuka. Ta tag i ditt eget beroende innan någon annan måste göra det åt dig!

Verkligheten avspeglad i ”naken”

SVT sände under hösten serien ”Naken” som handlar om fyra människor som under 30 dagar blir av med alla sina saker. Ja du hörde rätt, inte ens kläder. När experimentet var slut drabbades en deltagare av insikten att hon inte behöver sina saker. Hon vill inte tillbaks till sitt gamla liv utan börjar förändra. En annan deltagare kastade sig över telefonen igen och tillbaks till sitt gamla liv, dock med insikten om att det är sjukligt. De sista två personerna som var ett par, verkar inte reflektera alls över vad experimentet lärt dem. För dem var det skönt att det var över. Jag tror serien speglar ganska bra hur det ser ut i verkligheten också. En tredjedel av samhället kan säkert hjälpa sig själva, men det finns fortfarande en stor massa som är ignorant och fast i sitt beroende. Hur hjälper vi dem?

Har du också reflekterat över din relation till din telefon? Känner du någon som faller in under beskrivningen av en ”millenier”?

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda