Så blir matlådan din nya favorit

Har du gjort fler försök att äta matlåda på jobbet men i slutändan finner dig äta lunch ute eller panikäta en kebabtallrik?

Låt oss börja med att konstatera att en person som är kostmedveten och har en livsstil som exempelvis innebär lågkolhydratskost ställs för extra utmaningar och frestelser genom att äta lunch ute. Trots att man kan avstå vissa rätter och vara beslutsam är sannolikheten att man långsiktigt klarar av att behärska uteluncher OCH sin kosthållning ganska små. Om du tillhör de som inte har en särskild kosthållning än, kan införandet av matlådor vara det som börjar öppna upp dina ögon till att påbörja en kostförändring.

Kopplat till det faktum att det är svårt att hitta lämplig mat ute, om man äter exempelvis lågkolhydratskost, är en annan fördel med matlådor att du äger innehållet. Eftersom man själv varit kocken vet man därmed vad som hamnat i grytorna. Köttbullar som ute-lunch skilljer sig garanterat innehållsmässigt från köttbullar i matlådan. Du kan ju alltid fylla din matlåda med färdiga köttbullar men då vet du åtmindstonde om detta. Jag behöver väl inte ens påpeka att en färdigrätt inte är att betrakta som en lyckad variant på egen matlåda!

Den allra största vinningen för många är dock den ekonomiska aspekten av att skippa uteluncherna och brassa eget käk. Grovt räknat kan kostnaderna för en person under en månad se ut såhär:

  • Pris för utelunch är ca 85kr x 5 arbetsdagar x fyra veckor = 1700kr
  • pris för matlåda är ca 30 kr x 5 arbetsdagar x fyra veckor = 600kr

Anledningen till att många väljer att äta ute (bortsett från att de saknar matlåda) är för att det är bekvämt. Med bekvämt syftar man antagligen på att någon annan lagar maten, men det är fortfarande upp till dig att göra valet av lunchställe och i sin tur sedan maträtten på det stället. Du skall även ta dig dit, få ett bord och gärna se till att du har sällskap. Argumentet att det är bekvämt att äta ute blir för mig svårt att förstå då en matlåda inte kräver några beslut alls när det är lunchdags. Eftersom vår hjärna inte kan fatta hur många aktiva beslut som helst under en arbetsdag så kan man snarare bespara sig några aktiva beslut genom att ha matlåda.

Den lilla beslutsprocessen som jag beskrev i stycket ovan stjäl inte bara kraft från din hjärna, allt detta tar också givetvis tid. Tid som du kan lägga på att njuta av din mat och äta den närvarande och njutningsfullt istället. Din lunch blir en njutningsfull paus och inte ett stressigt projekt, de har vi ju tillräckligt många av som det är. Om du fortfarande inte känner dig övertygad om att ge matlådan ett nytt försök, läs texten ovanför igen!

Vad är då hemligheten bakom att äta matlåda och hålla sig till den?

Tipsen nedan är beprövade under lång tid av mig, om du har fler får du gärna dela med dig av dessa i komentarsfältet.

  1. Bestäm veckans kommande maträtter samtidigt, förslagsvis innan veckan har börjat. Ca 3-4 maträtter behöver tas fram.
  2. Kör dina säkra kort, dvs goda och omtyckta recept så matlådan aldrig konkurerar med uteställernas meny.
  3. När maträtterna är spikade skapas inköpslistan. Tänk här på att mängden ingredienser kan behöva fördubblas beroende på hur många portioner du behöver få ut. Givetsvis kan samma maträtter ätas på kvällen och många portioner är effektivt.
  4. Avsätt ca 2-3h för att laga mat. Boka in tiden i din kalender om det så krävs.
  5. Ha sallad och grönsaker i en separata matlådor. Preppa med enkelhet 10 salladslådor på en gång, tänk ”rullande band”. Sallad klara sig längre i kylen än man tror, jag gör sallad för fem dagar åt gången.
  6. Förvara alla matlådor i kylen direkt efter tillagning, Om du fryser in några lådor kan det vara en idé att sätta en tejtbit med tillagningsdatum och innehåll på.
  7. Njut av att ha veckans lunchförsörjning klar och lägg all tid du sparar på att göra något roligt. Är du ännu mer vass tar du med dig veckans matlådor på måndag så du inte riskerar att ”glömma” den och måste äta ute. 😉

Övrigt tips: Om du har kaos hemma i skåpet där alla matlådor förvaras. Släng alla matlådor (inklusive glasslådor, yoghurtburkar m.m) Köp massor av EN sorts matlådor som är stapelbar och håll dig till dessa!  JÄMKA från IKEA kör jag på.

Rivstarta med mitt goda recept på Pulled pork med Avocadocréme, perfekt för matlådan!

 

När kylen är fylld med smarriga matlådor kan du göra annat med tiden och pengarna du sparar

 

Det går nästan lika snabbt att göra åtta lådor istället för en

 

En fräch sallad lockar till goda kostvanor

 

När man ändå tar sig tid att laga mar kan man göra mycket. Här pulled pork i gryta

 

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

2 Kommentarer

  1. För att slippa gifterna som blir i matlådorna när man värmer dem i micron kan jag tipsa om IKEAS glasmatlådor. Dom är helt GALET bra och fräscha. Dom är även helt galet bra att diska, fastnar inget i dem.
    (Tror även Maxi har börjat sälja någon modell av glasmatlådor, iaf här i Västerås). Men som sagt för att slippa alla äckliga gifter som finns i plast, även fast de skall vara ”microsäkra” så är glaslådor det bästa.
    Jag fick upp ögonen för detta då en vän pluggar till livsmedelsagronom i Uppsala och hon berättade om hur mkt det egentligen påverkar. Bara ett litet tips sådär =)

    • Tack Therese! Riktigt bra tips och något jag inte ens nämnde inser jag nu 🙁 Personligen mikrar jag bara mat på porslinstallrik just pga alla mjukgörande medel i plasterna som frisätts vid upphettning (för o inte tala om gamla glassbyttor etc.). För förvaring av maten anser jag dock att plastlådor håller måttet. Bra input!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *