Cykelpendlingen – hur går det?

Det är kanske inte den bästa tiden på året för cykelpendling. Just därför tänkte jag följa upp och reflektera lite över min cykelutmaning jag antog i våras. Jag var helt lyrisk över att ha funnit glädjen i att cykla och om detta går att läsa i inlägget Cykla dig fri!

Fri eller låst?

Att cykling ger frihet är enkelt att förstå, det är fritt fram att styra vart du vill och det är också upp till dig hur fort det går. Däremot kände jag i början mig låst till att alltid behöva planera och organisera mig. Det var en väska som skulle packas, den snygga cykelväskan (inte!), hjälm, andra kläder och diverse cykeltillbehör skulle med. Jag erkänner också att det inte alltid var superkul att flänga runt på stan med hjälmen i handen under kortare ärenden.

Över tröskeln

När hösten kom var det flera gånger lockande att bara skita i den där cykeln tillslut. Men så kom jag på mig själv med att ha kommit så långt i min cykelrutin att jag inte visste hur jag skulle göra om jag INTE skulle cykla. Vilken buss skulle jag ta, vilken väska skulle jag packa i, när skulle jag vara framme? Det blev enklare att helt enkelt bara fortsätta cykla, även om det blev i både hagel och storm.

cykelpendlingen

Cykelpendlingens framtid

Till mitt försvar har jag inga längre sträckor jag cyklar. Sammanlagt på en dag när jag passerar jobbet, kontoret och träningen blir det drygt 10 km. Då kan man tåla lite regn i ansiktet eller att händerna blir kalla, jag vill definitivt fortsätta cykelpendla! Om bara några veckor (om den Göteborgska vintern håller i sig) borde det bara bli bättre och bättre förhållanden igen. Inte bara ger det fysisk träning, utan mental också!

Rida ut stormen

Det är många som vill kalla sig cykelpendlare, och det glädjer mig att se så många välja cykeln när de skall förflytta sig. Det som glädjer mig mer är hur många det ändå är som ger sig på cykelpendlingen även under vintern. Varje gång jag passerar en hårt kämpande cyklist i full mundering och motvind har jag lusta att skrika hejaropen ”fortsätt kämpa”, ”det blir medvind åt andra hållet” eller ”grymma cykelljus och reflexer du har” Vi behöver bara hålla ut lite till, sedan kommer belöningen.

Mina tips till den som vill bli cykelpendlare:

  • Utgå varje dag från att det går att cykla, inte tvärt om!
  • Fyll på luft i däcken ofta, på färjorna över Göta älv finns tryckluft för cykeln.
  • Jag har sagt det innan och säger det igen. Älska din cykelhjälm!
  • Ha smidig och lättskött cykelbelysning. Jag har lampor från Specialized som laddas via USB.
  • Tunna överdragsbyxor och jacka kan rädda vilken cykeltur som helst.
  • Använd ringklockan och gör det i tid, så slipper du ilskna rop efter dig.

Utmaningen fortsätter

Så fastän det inte är högsäsong för cykelpendlarna så kämpar jag fortfarande på. Det är fantastisk när man räknar på det ekonomiskt. Ingen trängselskatt, ingen P-avgift och inget bränsle. Det är flera hundralappar i månaden, och i gengäld får jag tid på sadeln och ett starkare pannben. I mars har jag cykelpendlat ett år och detta är definitivt en sådan sak som jag vill ha mera av…

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda