Cykla dig fri!

Att cykla till jobbet är både billigt, miljövänligt och bidrar till gratis rörelse. För vissa är det även avkopplande, men bara för vissa 😉 För många är det ett projekt som aldrig blir av och jag har själv tillhört denna gruppen. Fram till nu!

cykelparkering

Från marsmånad ändrades min arbetsplats från att vara på en ö i Göteborgs norra skärgård till att i varje fall vara på Hisingen där jag också bor. Efter att ha pendlat med bilen och stått i färjeköer kändes det lockande att avlasta både bilen och ekonomin och istället byta tarfikköer mot tomma cykelbanor.

Mitt största hinder för att börja cykla var känslan av att behöva planera och packa i cykelväska. Cyklar man en liten längre bit kan det även vara trevlig att duscha av sig när man kommer fram och alla arbetsplatser erbjuder inte den möjligheten, det gjorde dock min.

Den första månaden cyklade jag på min bättre begagnade dam-cykel med korg där fram. Smidigt att lägga handväskan i och cyklar man i lugnt tempo kunde gott arbetskläderna vara på. Friheten att cykla tog mig snabbt med storm och det kändes befriande att inte ha busstider att passa eller p-biljetter som går ut eller trängselavgifter som höjs och sänks.

I April fick jag låna min mammas pendelcykel hon inte längre behövde. Den var av modellen hybrid-cykel och hade fler växlar, tunnare däck och pakethållare. Efter några dagar på denna lite snabbare cykel tändes plötsligt en gnista inom mig 🙂

Efter jobbet har jag oftast tider och platser att passa i stan. Då har jag ombyte redo och då går det undan. Inte allt för sällan cyklar jag parallellt med bussen och medans jag annars hade behövt leta p-plats eller byta buss kan jag nu bara cykla vidare mot min destination. Det är helt upp till mig och min maskin att komma fram och det skapar självständighet.

Oberoenden och självständighet är två väldigt viktiga känslor för mig, det tror jag dem är för dem flesta. Det som aldrig slått mig tidigare var att dessa känslor enkelt kunde upplevas genom att cykla.

En riktigt bra cykelväska som passar dem flesta pakethållare är den från Biltema. Rymlig och robust, dessutom vattentät och med reflex till ett rimligt pris. Hemma sätter jag upp cykelväskan på en stång i garderoben jag tidigare hängde skärp på och då går i- och urpackandet mycket smidigare.

cykelhjälm

P.S Glöm inte använda hjälm när du cyklar! Och ja, det finns riktigt snygga hjälmar där man inte ser ut som ett mongo. (vilket jag inte heller först trodde)

Tips: Hitta den bästa cykelvägen här

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda