Experiment: Fakirkost

I snart en vecka har jag ätit enligt fakirkostens riktlinjer. Kortfattat är fakir en nollkolhydratskost som är snäppet vassare än LCHF som tillämpar lågkolhydratskost.

Första gången jag hörde uttrycket ”Fakir” var när jag kom över Martina Johanssons bok ”Lilla fakirguiden”. I höstas åt jag enligt kostmodellen under 14 dagar men var för oerfaren för att kunna utvärdera resultatet och läsa av min kropps signaler. Nu har jag däremot lite mer kött på benen och under experimentet så för jag dagbok för att följa utvecklingen. Fakirkost är för mig mer diet-liknande och inte något jag vill ha som livsstil till skillnad från den lågkolhydratskost jag äter enligt annars och som är min livsstilskost. Varför jag gör detta är för att fakir har en rensande effekt, avbryter sötsug, sätter igång fettförbränningen och låter kroppen tydligt signalera hur den mår. Jag använder den alltså som en liten ”knuff” och inte som en ”quick fix”, det är stor skillnad.

Vad som är tillåtet att äta enligt fakirmodellen är:

  • Dryck: kaffe, te, kranvatten, kolsyratvatten och starksprit
  • Grönsaker: Inte OK, men om man nödvändigtvis vill så är det grönbladiga grönsaker ovanjord, fördelaktigen spenat eller röd mangold, det man bör sikta på.
  • Fett: Kokosolja/fett, smör, ister, valnötsolja, olivolja och mandelolja
  • Kryddor: Chili, cayenne, ingefära och gurkmeja (jag kör även med salt och peppar)
  • Kött: från fågel, fisk/skaldjur, vilt och fläsk- och nötkött (Ej processat kött ex. fiskpinnar, korv, färdiga köttbullar, biffar m.m).
  • Protein: Ägg (både vitan och gulan)

Som ni märker är de livsmedel som är tillåtna ganska begränsade, därav är fakirkosten också en mental utmaning. Men det är inte en mental utmaning i att bli mätt. Lika viktigt som det är att ta bort kolhydraterna lika viktigt är det att tillsätta fett för att få igång förbränningen och ge mättnadskänsla. Utmaningen ligger altså i att vara en kreativ kock. 🙂


Den kreativa kocken har lagar chili-kyckling med bacon och stekt ägg på en grön bädd

De parametrar jag kommer följa upp under de kommande 14 dagarna är: vikt, ketoner i urin, aceton i utandningsluften, status i magen, ork under träning, allmäntillstånd  dvs. yrsel, trötthet, humör osv.

För den nyfikne rekomenderar jag starkt att köpa Martinas E-bok ”Lilla fakirguiden”, ni köper den här.

Vill ni också på ett enkelt och pedagogiskt sätt se fördelningen av näringsvärden i olika livsmedel så rekomenderar jag matkalkyl.se

Uppföljning på mitt FAKIR-experiment kommer nästa vecka, då även med lite mätresultat.

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

2 Kommentarer

  1. Intressant! Lycka till, det ska bli kul att jämföra resultaten sen =)
    Du som tycker om att springa, ska du springa spring-Cross i Stockholm i April? =) Jag har anmält mig och tänkte köra.

Kommentarer är stängda