Experiment: Fakirkost (och resultaten)

I skrivande stund rullar mitt experiment med Fakirkost på och detta inlägget kommer avhandla lite resultat från de nu 8 dagar som gått sedan jag började.

Min första spontana reaktion såhär långt är att jag denna gång haft mycket mildare ”biverkningar” än första gången jag testade Fakir. Med biverkningar syftar jag egentligen på övergångssymptom som huvudvärk, illamående, ork, mag-och tarmproblem osv. Positivt tycker jag, eftersom det kan dra ner motivationen en del.

Förutom att hålla sig till den tillåtna kosten har jag också behövt få till rutinen att mäta mina ketoner. Varför ketonerna är viktiga är för att dessa är en restprodukt som uppstår när kroppen bryter ner fett i snabb takt. Genom att logga mängden ketoner signalerar det vilket bränsle min kropp går på och huvudsyftet är alltså att få en fettdriven kropp snarare än en sockerdriven. I mitt fall har ketonerna primärt mätts med min Ketonix, som är ett verktyg för att detektera ketoner i utandningsluften. Sekundärt har jag vissa dagar kontrollmätt ketonerna i urinen med hjälp av Ketostix.

 

Ketonixen är kopplad till datorn och visar resultatet i ett program

 

Ketostixen är mer analoga och resultatet läses av mot en skala

Ketonerna, som är en restprodukt, vill kroppen såklart göra sig av med. Det sker antingen via urinen eller via utandingsluften som aceton. Ketonixen analyserar alltså mängden aceton i luften från mina lungor och Ketostixen mängden ketoner i urinen. Detta gör att mätvärderna inte är direkt jämförbara.

Ketostix >> 1.5 – 3.0 mmol/L = optimal ketos.

Ketonix >> 1,5 – 3.0 mmol/L motsvaras av värderna 40-70.

Veckans fem första matlådor förbereddes till 98% av fakirmodellens tillåtna livsmedel. Många ögon vid lunchbordet blängde på mig när jag slevade upp smör som tillbehör. 🙂 Dagens första mål mat blev koffeinfritt kanel-te och 3 kokta ägg, mycket gott! Den största avsaknaden jag känt i matväg är grönsakerna, jag tänker främst på grönbladig sallad och avokado. Dessa är inga storbovar i sammanhanget men är definitivt värda att utesluta om man vill komma in i ketos.

Och visst blev det resultat:

 

De första resultaten , överst är min vikt, i mitten utslagen på Ketonixen och i botten kontrollvärderna från Ketostix. 1M betyder Dag 1 Morgon, 1K betyder Dag 1 Kväll.


Mätningarna har bara pågått i några dagar men jag tycker mig ändå se tydliga resultat och trender som går åt rätt håll, det är detta kvitto jag tycker är allra bäst med Fakir! På Söndagen när det var dags att preppa matlådor för ytterligare en vecka på Fakirkost bestämde jag att införa grönbladig sallad, avokado men också kokosgrädde igen. Dessa är så stora njutningsfaktorer för mig att de kommer hjälpa mig på sikt och kokosgrädden är för att kunna göra rätterna lite mer saftiga. De nya ingredienserna verkar ännu inte ha hämmat produktionen av ketoner vilket innebär att fettdriften fortsätter, trots en öppningen till mer varierad kost.

De få baksidor jag märkt under experimentet hittills har varit att tarmaktiviteten avtagit lite vilket på sikt kan leda till förstoppning. Förhoppningsvis råder tillskottet av grönsaker bot på detta. Min träning har fortsatt i samma takt, vilket betyder CrossFit 3 gånger i veckan. Jag har generellt kännt mig lika stark som innan och haft samma ork vid tunga styrkelyft. Dag 3 däremot försvann orken under den högintensiva delen, men det var förmodligen för att vi skulle göra så många Burpees vi kunde på 7 min. 🙂

Jag känner mig alltså pigg och frisk, precis som innan. Har tappat i vikt som med största sannolikhet betår av vatten och fett. Min träning finns det fortsatt ork att hålla på med och mitt självförtroende är på topp. Jag tänker inte överdrivet mycket på mat och att genomföra en korttidsfasta är inga problem överhuvudtaget.

Om du har testas en liknande kost får du gärna dela med dig av din upplevelse och vad resultate betydde för dig.

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda