Experiment: Fakirkost (summering)

Nu har det gått någon vecka efter att jag slutade äta strikt enligt fakirmodellen. Den genomgående känslan i kroppen var mycket positiv, jag kände mig alert i huvudet, fast i kroppen och även att mitt sug och begär efter mat och sött avmattades. Det kändes som hjärnan fick lite andrum helt enkelt.

Å andra sidan krävdes en ganska noggrann planering av måltider och på sikt skulle jag inte känna mig tillfredsställd med fakirkosten då den är väldigt ensidig och svår att variera.

Med mig vidare tar jag därför de bästa delarna från experimentet och det är uteslutandet av mejerier. Smör och grädde kommer jag tillåta eftersom grädde är en bra bas i såser, något fakirkosten saknar. Jag tar även med mig grönbladiga grönsaker och avokado som livsmedel jag vill fortsätta äta då de är sådana stämningshöjare för en maträtt att de ynka kolhydraterna som finns är näst intill försumbara. Grönsakerna ger även de lilla extra tillskottet på fibrer som gör att magen inte krånglar som den annars lätt gör på en fakirkost.

Vad gäller resultaten så kan man säga att jag gått ner 2kg och hållit mig där. Mina ketonvärden är något lägre nu efter avslutat experiment vilket förmodligen beror på den numer liberala kosthållningen. Att ändå se att kroppen producerar ketoner utan strikt fakir ser jag som ett tecken på att fettdrift börjar bli ett mer vanligt tillstånd för min kropp än vad det tidigare varit.

En annan positiv upplevelse med experimentet var att jag lyckades få in vanan att blåsa i Ketonixen och väga mig regelbundet. Anledningen till detta tror jag ligger i att jag var väldigt motiverad och nyfiken. Ibland gissade jag ett värde och genast blev det roligare att blåsa för att se hur nära min gissning var.

Framöver kommer jag fortsätta använda Ketonixen som jag tycker är ett fantastiskt verktyg. Nu är jag också blivit mer intrimmad i hur den fungerar så det går snabbt och smidigt. Alla nya vanor tar lite tid att härda. Den skillnaden jag kommer göra framöver är dock att jag enbart kommer mäta på morgonen när jag vaknar, och inte som under experimentet, både morgon och kväll.

Vilka experiment har du gjort med din kropp och vad tar du med dig från dem? Berätta gärna, det är alltid kul att utforska sin kropp och få nya idéer.

fakirkost totalresultat

När hela experimentet var avslutat såg mätvärderna ut såhär.

Följ experimentet från början genom dessa två inlägg:

Experiment: Fakirkost

Experiment: Fakirkost (och resultaten)

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda