Finn dina intressen och segra över tristessen

Rotar du i kylskåpet eller bläddrar igenom dina digitala flöden så fort det inte händer något i din omgivning?

Fenomenet att känna sig rastlös trots att vi aldrig levt så stressade liv som nu signalerar till mig att något inte ligger rätt till. Vi jagar ständigt tid, tid så att vi kan göra vaddå? Ligga i soffan och zappa mellan kanalerna eller bläddra igenom facebookflödet för att se vad grannen skall äta till middag? Utan att vi ens reflekterar över det kan vi lägga massvis med tid på så meningslösa saker som grannens middagsmat men att få tid till sina egna passioner och intressen verkar vara näst intill omöjligt.

För mig handlar mina intressen om att få leva. Många förknippar intressen och hobbies med talang men detta är enligt min mening helt olika saker. Ett intresse kan fungera som en motor, något som  fångar din uppmärksamhet, som kan få dig att välja bort saker som inte är lika viktiga. Intressen kan berika och utveckla ditt liv och det är därför det är så viktigt att identifiera vad man verkligen brinner för. Jag har träffat få personer som är genuint passionerade över något, men det jag också märkt hos dessa passionerade människor är att dem också verkar mer lyckliga.

En hjälp för att finna sina intressen:

  • Till att börja med kanske du redan har några intressen identifierade men du ger dem ingen tid. Börja prioritera om så att dina två timmars slö-surfande läggs på din hobby istället, om det så är att odla tomater, bygga tennsoldater, läsa böcker eller fotografera.
  • Står du helt oviss om vad som kan intressera dig, pröva något nytt. Anmäl dig till en kurs, gå på en föreläsning, häng med en kompis på ”prova-på” eller varför inte göra lite research på nätet om din nya idé för att komma den lite närmre.
  • Kanske har du ett minne av en upplevelse som fastnade särskilt i ditt hjärta. Kanske var det en plats, en aktivitet eller en förening som du kan göra återbesök till för att se hur du kan involvera dig mer.
  • Bara för att du är vuxen betyder inte det att dina intressen du hade som barn inte kan återupplivas. Pysslade du med friidrott, spelade instrument, samlade på frimärken eller målade med vattenfärg så är det fortfarande saker du kan göra som vuxen.

Allt eftersom livet passerar så attraheras vi av olika intressen, ett nytt tillkommer medan ett annat dör ut. Det fina är att erfarenheterna, minnena och lärdomarna alltid lever kvar. Att få tid för sina intressen är för många idag svårt, men att ge sina intressen tid och prioritering kan vara helt avgörande för hur du kommer att må.

Jag har i perioder haft väldigt få men intensiva intressen och i andra perioder många men mindre krävande intressen. På senare tid har jag skapat mig intressen som skall passa olika tider på året och under olika förhållanden så att jag nästan alltid skall kunna känna att jag kan ägna mig åt ett intresse när jag så önskar. Exempelvis så seglar jag gärna på sommaren men åker skidor på vintern. Jag snorklar gärna när det är vindstilla men kitesurfar när det blåser.

Jag använder mina intressen lite som ett bete att locka med. Det gör att jag lättare kan slita mig från saker som jag borde göra men inte måste, som exempelvis att städa eller tvätta. Att se fram emot och längta efter något och ha en anledning till varför man uträttar saker gör livet lite mer livat helt enkelt!

Vad brinner du för och vilka tips kan du ge för att finna sina intressen?

Mitt skidåkarintresse dominerar under vintern

Mitt skidåkarintresse dominerar under vintern

Sent på våren stjäl tomatplantorna mitt intresse

Sent på våren stjäl tomatplantorna mitt intresse

När jag reser eller har 30 min att döda botar små stickprojekt tristessen

När jag reser eller har 30 min att döda botar små stickprojekt tristessen

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda