Frukost till vardagen och helgen

Under min uppväxt såg jag oftast fram emot att äta frukost på helgen. Man behövde inte skynda iväg till skolan och oftast fanns det flera olika godsaker att välja mellan. På veckodagarna åt jag havregrynsgröt med sylt, mycket sylt. På helgen hade min familj tradition att grädda bake-off baguetter i ugnen och därtill ha flera olika pålägg av skinka och ost. Utöver smörgåsen fick man också på helgen ett ägg. Ägget åt jag alltid sist för jag gillade att ha kvar smaken av äggula när jag var klar.

Idag ser min frukost väldigt mycket annorlunda ut. Jag fascineras nästan själv ibland över vilka ändringar jag gjort, oftast följer ju vanor från uppväxten med in i vuxenlivet. Nyckeln till min förändring har varit kunskap, kunskap om hur maten vi stoppar i oss påverkar oss. Kunskapen är makt och genom makten har jag lyckats besegra vanorna jag vuxit upp med.

För er som är nya läsare har jag sedan 2008 ändra min kosthållning mot att i större utsträckning skala bort kolhydrater och socker och istället öka upp med protein och fett. För många blir därför den första frågan hur man äter en god och mättande frukost med en sådan kosthållning då bröd, flingor och juice går bort.

Många som följer samma kosthållning och fokuserar på fett och protein tröttar snabbt ut sina smaklökar med ägg och stekt bacon till frukost. Jag har gjort samma misstag men det senaste året har jag kommit på hur jag skall lösa frukostdilemmat.

För det första har jag kommit på att jag inte alls behöver en så omfattande frukost som jag tidigare ätit. Eftersom jag har en kropp som är mer fettdriven än sockerdriven så finns energin redan där utan att jag behöver tillföra mer. Genom att korttidsfasta har det blivit ännu mer uppenbart för mig att en stadig frukost är klart överskattat.

Såhär ser min frukostmeny ut:

Vardag:

 • 3 ägg på valfritt sätt (oftast kokta)
 • en kopp koffeinfritt te (kanel-te) eller ett glas vatten

Helg:

 • 3 ägg på valfritt sätt
 • smörstekt svamp
 • några skivor lufttorkad skinka
 • en avokado

helgfrukost

De två stora skillnaderna från hur frukosten såg ut från min uppväxt är elimineringen av kolhydrater och gluten och att jag istället ökat mängden ägg avsevärt.

Effekten av frukosten som jag äter gör att:

 • Mättnadskänslan håller sig till lunch = inga onödiga mellanmål eller frukter.
 • Jag fortsätter ha en högre förbränning eftersom energin tas från fettreserven istället för glykogendepåerna.
 • Ägg är ett fantastiskt livsmedel som ger mer näring än flingor, mussli, gröt och mackor sammanlagt kan ge.
 • jag spar tid på vardagen då tre ägg kokas snabbt och kan ätas nästan vart som helst.
 • På helgen så ger jag mig variation och extra mättnadskänsla genom fetter som smör och avokado.
 • Avsaknaden av kolhydrater och därmed insulinutsöndring håller mig pigg och fokuserad på jobbet.
 • Kanel-te är koffeinfritt och ger en lugnande och värmande känsla under vinterhalvåret.

Vad tycker du om frukosten? Är det dagens viktigaste måltid eller tycker du annorlunda som mig?

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda