Ge en äkta julklapp i år

En julklapp nuförtiden känns oftast mer påtvingad än uppriktig. Varför har det blivit så och hur kan vi vända trenden? Julhandeln slår nya rekord för varje år som går, samtidigt kan jag inte låta bli att känna att julklapparna över jul känns mer och mer tillgjorda och ytliga. Vartifrån kommer ens traditionen från början?

Tro på tomten

Att fira jul och dela ut julklappar kommer från den kristna tron där Jesus fick gåvor från de tre vise männen. Numera behöver man inte ha någon religös anknytning för att fira jul. Det har mer och mer förenats med vår längtan efter att få gotta oss i god mat och få skäl till konsumtion. Tomten var på 1800-talet en mycket hemlighetsfull person som sällan skymtades, man hörde dock hans knackningar på dörren och oftast försvann gröten också spårlöst på samma gång. Att det var byns ungdomar som spexade och virade in mindre gåvor, mestadels hantverk, ihop med en skriven vers (dagens rim) var ett sätt att sprida glädje och roa sig.

Prislappen

Affärerna och företagen som står bakom julpresenterna är inte dumma. De vet att vi är benägna att betala för att göra våra nära och kära nöjda. Men vad säger att prislappen är ett korrekt värde på din omtanke? Min erfarenhet är att klapparna utan tydligt prislapp varit de mest uppskattade och ihågkomna. Har vi dock inte tiden i våra stressiga liv att förbereda och tänka ut dessa gåvor verkar den enklare vägen vara att betalar sig ur problematiken! Jag kan vara fel ute, men julhandelns ständigt ökande ömsättning kan vara ett mått på våran egen obalans att finna tid för fritid, eftertanke och reflektion. Konsumtion blir därför svaret för de flesta att både lindra julklapps problematiken och ångesten.

Mer om hur du kan finna balas i detta inlägget: Balans i livet nerskrivet

Din äkta julklapp

Här är några tips på hur kan fixa en lite mer äkta julklapp:

  • Skriv ett brev till någon med uppmuntringar eller stöttning
  • Ge något du själv skapat (fotoalbum, tavla, videoinspelning)
  • Ge bort ett äventyr (tältnatt i skogen, skridskotur på sjö, båttur på havet)
  • Ett hantverk (raggsockar, stöpta ljus, handgjort smycke)

Som du märker behöver det inte vara väldigt kostsamt, värdet är det du väljer att stoppar in i det, dina ord, din tid och ditt uppriktiga uppsåt.

Hur tänker du kring julklappar och vilka är de presenter du uppskattar mest?

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda