Har du ett viktigt budskap?

Har du erfarit något som du tänker att andra skulle kunna inspireras av att veta? Det finns en oerhörd kraft i att under organiserade former få prata till en publik. Alla öron är spetsade, få saker kan störa och det är helt upp till dig att förmedla ditt budskap så som du vill paketera det.

bild från enklaknep.se

bild från enklaknep.se

Förstärka ditt budskap

Lika väl som det ger dig förmågan att påverka och inspirera, lika väl kan din föreläsning skapa irritation och frustration. Därför tänkte jag i detta inlägget ge lite tips på hur du kan förstärka och nå ut med ditt budskap om du får förmånen att tala inför en publik.

 • En föreläsning är lika unika som publiken, repetera inte en tidigare föreläsning rakt av.
 • Förstå publiken och på vilket sätt just den gruppen kan bli mottaglig för ditt budskap.
 • Grovskissa på en taldisposition som i grova drag berör de olika ämnen du vill lyfta. Den kan vara så grov att du bara spaltar ner några nyckelord.
 • Placera nyckelorden i en logisk ordning eller så dem bygger en ”story”. Sist hamnar din slutkläm.
 • Skriv ett manus för varje sektion på din taldisposition. Skriv, läs och skriv om!
 • Manusskrivandet tar tid, få här lite känsla för hur lång tid varje sektion tar att berätta så du kan anpassa det efter hur långt tid föredrag skall vara.
 • När du är nöjd med ditt manus kan du göra ”talarkort” som du har till stöd under föreläsningen.

Uppstyrt men avslappnat

När man förbereder en föreläsning skall man ha i åtanke att åhörarna tagit av sin tid för att lyssna på dig. Varje mening, ja varje ord skall omsorjsfullt ha valts ut. Tänk dig själv irritationen när man lyssnar på någon och den aldrig kommer till sak eller avbryter sig själv med att börja prata om något helt annat. Så blir det ofta om man pratar spontant och utan eftertanke, under en föreläsning skall det vara precis tvärt om men inte uppfattas så! Det tar oss in på nästa område med tips jag tänkte ge:

 • Träna, träna och träna. Enda sättet att bli bekväm med sitt manus är att öva in det.
 • Kortare föreläsningar, under 10 min, kan man lära sig innantill. Under längre föreläsningar är talarkorten till stor hjälp.
 • Visar du bilder ihop med din föreläsning är ett tips att markera i talkorten när det är dags att byta bild.
 • Ögonkontakt med någon i publiken brukar hjälpa mig mot nervositet då jag istället tänker att jag ”bara pratar” med denna personen och inte hela publiken.
 • När man är nervös pratar man oftas mycket snabbare, öva på att sakta ner ditt tal och planera in pauser i ditt talkort om det behövs. Ett glas vatten kan vara ett naturligt sätt att ta paus på.
 • Ett aktivt kroppsspråk kan förstärka ditt budskap ännu mer.
 • Njut av stunden då du har allas uppmärksamhet och visa att du trivs med det du gör.
Bild från enklaknep.se

Bild från enklaknep.se

Få andra att växa men också dig själv

Förra helgen föreläste jag på ett bloggevent här i Göteborg. Det var superkul och en alldeles ny publik för mig. Min föreläsning om äventyr och utmaningar berörde förhoppningsvis de flesta som var där och känslan under och efteråt var helt fantastisk även för mig! Bloggeventet var för övrigt mitt allra första och möjliggjordes tack vare Johanna (Enklaknep.se) som gjorde ett fantastisk jobb!

Så vad har du för erfarenheter du tror din omgivning kan bli inspirerad av? Vad krävs för att du skall kunna föreläsa om det?

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

En kommentar

 1. Pingback: Event med Enklaknep & freshnails™ ⋆ Thaimorsan

Kommentarer är stängda