Lev livat utan pengar, sommarspecial vecka 2

Såhär halvvägs genom semestern brukar kreativiteten svalna och dem där segdragna mornarna gör sig påmind. Man ligger kvar i sängen och väntar, väntar på att något skall hända. Efter första veckans rivstart som du kan läsa om i inlägget Lev Livat utan pengar, sommarspecial vecka 1 har andra veckan också bjudit på livade upplevelser men i något lugnare tempo.

Hemma är inte alltid billigast

För att hålla i pengarna tänker många att man behöver hålla sig hemma. Min erfarenhet är att det definitivt inte behöver vara så. Veckan som varit har bevisat det. Efter att vi cyklat klart packade vi väskorna för att ge oss ut med segelbåten. En storhandling på ICA för veckans matkonsumtion, lite nytvättade kläder och våtdräkten fick hänga med, inga nya utgifter med andra ord. Väderprognosen lovade sol och värme och mindre av vind så det blev mycket salta bad och guppande norrut. När man inte behöver anstränga sig så mycket för att segla så kan man dörja makrill samtidigt. Har man tur kan man fiska ihop en hel smarrig måltid, helt gratis!

makrillfiskaren

makrill och dill

Naturen är gratis

En lång dag på sjön tar verkligen på krafterna och när mörkret faller somnar man snabbt till ljudet av, just det – tystnad! Målet denna segelsemester var att bara ligga i naturhamnar. Jag kan förstå en barnfamilj som kan behöva ström och tillgång till en toalett men utöver detta är det obegripligt för mig att betala så mycket pengar för att få trängas med andra båtar. Som sagt, min högst personliga åsikt. När man letar naturhamn behöver man ha lite koll på vindprognosen för natten. Det kan bli en mardröm om man lägger sig knasigt och väcks av att båten rycker och vågorna skvalpar mot skrovet. Har man otur kanske båten sliter sig, då blir det dyrt.

naturhamn

Pengar och motion

Förutom att sola och bada i obegränsad mängd genomfördes även ett litet träningspass, självklart inte på ett gym utan vi simmade och sprang mellan öarna runtomkring oss. Simcoachens övningar nöttes och det var ett riktigt tufft pass som gav valuta för pengarna eftersom det inte kostade något 😉 Många har bilden av att träning och motion är en status-grej och bara en del av samhället har råd. Men sanningen är att springa och träna i skogen är fritt fram för alla – alltid!

Stötta bra initiativ

Slutdestinationen blev till sist Väderöarna där vädret blev lite sämre, trots detta fann vi en fin naturhamn och avskildhet i den storslagna ögruppen. Lotsutkiken på Storön fick ett besök och efter massa trevligt prat med guiden swishade vi ett bidrag till den ideella föreningen ”Väderöarnas lotsutkik”. Det är kul att få ge bidrag där dem gör skillnad så vi kan få bevara kunskap och traditioner till våra kommande generationer.

lotsutkiken väderöarna

 

För egen maskin

Hemseglingen gick betydligt snabbare tack vare den hårda vinden från sydväst. Många båtar gick för motor men jag såg det mer som en utmaning att ta mig fram med vindens hjälp. kl 05:30 lämnade vi Väderöarna för att kl 14:00 gå in i Mollösund för en glass. Dagen därpå fortsatte kryssandet mot Hinsholmen men då började även jag bli less på krängandet, vinden och saltet, dock hade vi all soppa kvar i bränsletanken 🙂

hård kryss

Fylla frysen med blåbär och den där boken

På fast mark igen har veckan rundats av med besök i skogarna kring Härryda. Blåbären är verkligen outstanding i år och med en ”bärslunga” (min egna definition av den) så är det som att dammsuga skogen på bär bokstavligen. Mitt sista kostnadsfria tips denna veckan är att rota fram böcker du inte visste att du hade och läsa dem. Jag är egentligen inte någon bokmal (föredrar ljudböcker) men att bläddra i uppslagsverk, kolla på bilder och läsa faktaböcker lockar mig mer. Dessutom lär man sig förhoppningsvis något på köpet. Det är iaf väldigt rogivande och det behövs ju också när man har semester.

blåbärslunga

 

I eftermiddag klockan 17:00 är det fri Yoga på bryggan i Sannegården igen som jag skrev om förra veckan. Kanske ses vi där?

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda