Livet i en jurta

En jurta är definitivt den perfekta bostaden för dig om du söker kvalitet och enkelhet. På Flatön, norr om Orust, går det att prova på denna boendekonst för en prisvärd peng. Jag, som efter höstens tystnadsretreat beslutat mig för att söka upp tystnaden mer ofta, kan starkt rekommendera detta för likasinnade. Inte bara är det tyst, jurtan påminner också om hur bra man kan bo med minimal påfrestning av jordens resurser.

En jurta för dig?

En god vän och kollega till mig tipsade om Greenstones.se som är hemsidan där man kan boka sin jurta på. Man kan komma själv, i par eller som en grupp. Jurtona finns i olika storlekar och är unikt inredda med sin egen prägel. Gemensamt finns tillgång till bastu och en badtunna inbäddad i naturen. Bekvämligheter som dusch och toalett finns, men i ett hus lite längre bort. Omkring jurtorna växer skog och fastän jag var där i det allra gråaste januari var det ändå otroligt vackert.

Varför en jurta?

Så som vi lever, oavsett om det är önskat eller oönskat, behövs ibland kontraster. Kontraster till stadens myller är naturens tystnad. Konstrasten till element är att hämta ved och elda i en kamin. Kontrasten till massa prylar och sysslor är att bara ha en bok i knät. När vi ger oss själva kontraster hjälper vi oss att hitta våra värderingar. Värderingarna som stakar ut riktningen i våra liv. Vilket jobb skall jag ta?  Vart skall jag bo? Vad skall min kropp klara av? Känner man sig fastlåst i sin situation och inte har någon riktning kan en helg i en jurta vara starten!

Raggsockar på fötterna

Jurtorna på Greenstones var byggda på plintar för att undslippa den värsta fukten från marken. Inne i jurtan låg därför ett fint trägolv. Jurtans yttre skal var av ett slitstarkt canvas-liknande tyg och när jag läste på lite verkar det finnas en uppsjö av metoder för att bygga hållbara och fungerande jurtor. Ett tunt lager av isolering skiljer ute från inne och därför blev verkligen kaminen jurtans mittpunkt, iaf vintertid. På sommaren kan man öppna ett takfönster i jurtans topp och släppa ut värmen istället. Det märks att en jurta är funktionellt konstruerad och genomtänkt, som alla bostäder borde vara.

Burgundi jurta

jurta med kamin

raggsockar i jurtan

Helgen levererade över alla förväntningar, trots att inte så mycket egentligen hände. Jag ser redan fram emot nästa besök att kunna fly undan stadens hektiska rytm.

Har du bott i en jurta innan? Vilka andra märkliga ställen har du bott på?

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

2 Kommentarer

  1. Det här ser ju såå mysigt ut!

Kommentarer är stängda