mer av, mindre av…

Jag har inte dedikerat något inlägg här på bloggen åt att summera 2016 och predika för 2017. Jag slutade med detta för något år sedan och började istället införa ett tänk i termer av ”Jag vill ha mera av…” och ”Jag vill ha mindre av…” Nyårslöften tendera kicka igång folk till alla möjliga saker och påhitt. Jag har nu lärt mig efter många år av löften att metoden inte är långsiktigt hållbar. Jag tänker, om man i December inte såg något skäl till att träna, varför ser man det helt plötsligt i Januari?

Min metod för måluppfyllnad

Mitt sätt att jobba med måluppfyllnad (som ett nyårslöfte oftast handlar om) är att jobba med ”varför” och försöka knyta an det till en känsla eller upplevelse. Vi är många som är experter på att veta HUR saker skall göras. Färre är vi som vet VARFÖR vi skall göra dessa saker. Lika mycket kraft som vi lägger på det förstnämnda borde vi lägga på det sistnämnda, om inte mer! Det är i slutändan ditt varför som kommer få dig att fortsätta även dem dagar då det inte precis varit nyår eller du möter motstånd.

Mer av…

När året börjar lida mot sitt slut går jag också igenom en form av tillbakablick av händelser som påverkat mig. Reflektion och eftertanke är superviktigt för ens utveckling, det är lite detta som styr vilket håll kompassen skall peka åt. Jag brukar därför formulera ner meningar likt detta:

  • Jag vill ha mer av yoga och meditation, jag har lärt mig att det gör min kropp smidigare och jag blir en lugnare och mer balanserad person.
  • Jag vill ha mer av ren och näringsrik mat så min kropp kan förbli frisk och stark.
  • Jag vill ha mer av bra ritualer som hjälper mig frigöra tid som jag istället kan lägga på mina intressen.

Göta älv

Mindre av…

På samma sätt fungerar det med saker som inte gör mig gott. Varför dessa saker kostar mig energi, tid, humör, kraft, pengar osv. är viktigt att formulera. Genom att skriva ”mindre av” förbinder jag mig inte till något krav eller tvång än om jag formulerat mig såhär ”jag skall inte äta något godis”. Skillnaden är att du är ödmjuk mot dig själv och hamnar aldrig i en situation där ditt löfte bryts och du istället ger upp. Ungefär såhär kan mina ”mindre av…” låta:

  • Jag vill ha mindre av digitalt användande, speciellt i mitt hem eftersom jag behöver avkoppling och rikta mitt fokus rätt.
  • Jag vill ha mindre av logistik- och förflyttningsprojekt och spara tiden för träning och återhämtning.
  • Jag vill ha mindre av ytliga och flyktiga relationer då jag uppskattar äkta, nära och betydande relationer.

Alltid möjligt att förändra

Nu kanske ni tycker att detta verkar på tok för flummigt men jag är inne på mitt andra år nu och måste erkänna att jag är positivt överraskad över effekterna. Mer av… och Mindre av… gör också att det alltid går att förändra och komma igen. Varje dag är en ny chans till att göra mer av det man vill, inte behöver det bli ett nytt år för det! Om detta skrev jag mer om i inlägget Förändra NU! Jag är en stark troende över att förändring kan ske när som helst, att det inte har något alls att göra med siffrorna i kalendern. I slutändan, de förändringar som du verkligen behöver och vet varför, dem kommer bestå oavsett tid på året!

Så mitt tips inför dina stundande förändringar – lägg mer tid på VARFÖR och mindre tid på HUR!

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda