MTB längs Vildmarksleden

I inlägget Lev livat utan pengar, sommarspecial vecka 1 skrev jag om Vildmarksleden och hur jag för första gången testade på att cykla MTB. Som utlovat skall jag nu ägna detta inlägg åt att fördjupa mig lite kring just denna upplevelsen. Här är en liten film från mina två dagar på sadeln. En MTB har ett väldigt brett styre och mitt ögonmått var inte riktigt intrimmat som filmen visar på slutet 🙂

Att få tag på en hoj

Själv äger jag ingen MTB och trots att jag flera gånger kikat på att köpa en har det känts mer motiverande att först prova-på innan tusenlapparna flyger iväg. En bra MTB kostar en del pengar och lösningen fick därför bli att hyra MTB. Lite beroende på vart man bor i Sverige kan det vara olika svårt att hyra. Åker man till ett MTB-mecka som Järvsö bikepark eller Åre är nog inte detta ett bekymmer. Bor man i en mindre stad är möjligheterna att hyra cykel väldigt begränsade om inte obefintliga. I Göteborg, där jag bor, fann jag att MBT-store.se hyr ut cyklar och uthyrningen överträffade faktiskt alla mina förväntningar. Hyr man från MBT-store ringer man grabbarna och bokar sin hoj, sedan är det upphämtning på förmiddagen och återlämning 24h senare. Första dygnet kostar 500:- därefter kostar det 350:- per extra dygn. Cyklarna dem hyr ut är fulldämpade Kona-bikes som funkar riktigt bra för MTB-miljön i-och kring Göteborg.

Cykel från MTBstore

MTB vid Kåsjön

Skatås till Hindås

Vildmarksleden startar i Skatås och sträcker sig till Hindås. Kartor kan man hitta här och kan vara bra att skriva ut och ta med sig. Målet med turen var inte att komma hela vägen fram utan mer att cykla på och se vart vi skulle hamna. Med oss hade vi tält och packning för två dagar, en ryggsäck som fullpackad vägde ca 7 kg alltså. Det var inga problem att cykla med ryggsäck, något jag snarare rekommenderar så man kan klara sig ett tag.

Nybörjarfrustrationen

För mig som var newbie på MTB så var det ganska tufft att starta i Skatås. Efter en timme ville jag slänga cykeln åt helvete. När vi närmade oss Kåsjön hade jag fått in klämmen på hur växlingen och bromsarna funkade och det blev mycket roligare. Vildmarksleden genom Skatås skulle jag inte rekommendera för nybörjare. Ta er i så fall mot Kåsjön via någon annan led och hoppa på vildmarksleden där istället. Mitt andra nybörjartips för att minimera frustrationen är att inte ha SPD-pedaler på din allra första tur. Vanliga pedaler funkar minst lika bra för en nybörjare.

Trampa trampa

En annan snabb upptäckt efter några timmar på cykeln var hur mycket den ändå klarade av att rulla över. Har man bra fart och orkar trampa på uppför så kändes det som att cykeln tuggade sig fram över både stora stenar och rötter. Tack vare att den var fulldämpad var det dessutom ganska behagligt att skutta runt på dem mer kuperade stigarna. Givetvis fanns det bitar då det tog tvärstopp och man fick putta fram cykeln men ju duktigare man blev desto mer sadeltid blev det.

MTB längs vildmarksleden

Tältplats

Varför inte tälta?

Ja, det är en superbra idé! Att tälta längs leden rekommenderar jag starkt. Skall man hinna ta sig någonstans och njuta av upplevelsen så är minst två dagar en bra idé. Runt Härskogen finns fina tältmöjligheter och avskilda platser. Nakenbad och absolut tystnad kan garanteras 🙂 Har man inte ett dugligt tält finns några enstaka vindskydd annars är en natt under stjärnorna inte fel heller.

Underlag längs vildmarksleden

Leden består av alla möjliga olika typer av underlag. I Skatås är det ganska stökiga, branta stigar med en del rejäla stenar och annat bröte ivägen. Därefter tar lite mer flak terräng och skogsstigar vid med mindre rötter och sten på. Bitvis är stigen belagd med flis vilket verkligen ger cykelkomfort. Runt området kring Härskogen är det mer av grusade stigar och lite snabbare vägar. En väldigt omväxlande led med andra ord. Här och var dyker det även upp spångar, de flesta anpassade för cykel.

Klädmässigt är jag glad att jag fick låna vadderade cykeltights, utöver det är det egentligen bara hjälm och glasögon jag kan rekommendera att använda, det kan skvätta upp en del grus och småsten i ansiktet om det går riktigt fort.

kantareller

paus vid delsjön

Vart har du cyklat MTB någonstans och hur var den upplevelsen? Har du några bra nybörjartips att dela med dig av?

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

26 Kommentarer

 1. Michael Brattberg

  Tackar för tipset om ksjön,får bli en tur längs vildmarksleden till våren☺ha det gott

  • Kul! Hoppas du kommer gilla det. Det är definitivt ett roligare sätt att ta sig fram på än till fots 🙂

   • Michael Brattberg

    Det tror jag helt säkert ha kört lite i höst på olika ställen bl.a på hunneberg.Får väl kalla mig för nybörjare.
    Har spårat och tävlat med hund så lite skogsbana finns de väl

 2. Michael Brattberg

  Hej!
  Cykelmässan Göteborg rekommenderas nu i helgen, fanns mycket litteratur att ta med och läsa om leder och annat☺
  Bokat kinnekulle påskhelgen
  Ha det
  //M

  • Hej Michael! vad trist att jag var ute på resande fot under denna mässan, låter som du fick med dig en hel del matnyttigt i cykelväg iaf 🙂

 3. hej.
  trevlig blogg.
  ska testa området vid Härskogen.
  kör ni även tävlingar?

 4. Michael Brattberg

  Avbokade påskens mtb äventyr på Kinnekulle på grund av väder.
  Nytt försök nu till helgen?

  • Ja vädret lever sitt egna liv denna säsongen, påsken var stökig på många ställen. Hoppas det blir bättre till helgen, prognosen ser lovande ut 🙂

 5. Michael Brattberg

  Tävla för min del får nog vara?

 6. Michael Brattberg

  Kinnekulleleden avverkad 4.8 mil kan starkt rekommendera den leden, varierande underlag fina vindskydd fina vyer. Längst söder ut finns en kommunal vattenledning med pump för påfyllning.
  Ha det gott
  //M

 7. Michael Brattberg

  Vildmarksleden var den bra uppmärkt eller var det lätt att cykla fel? Blir nog en tur 25,26 maj ifrån Hindås övernattning Partille vandrarhem tillbaka dagen efter.?

  • Hej där! Ursäktar dålig respons. Jag tycker leden var bra uppmärkt, cyklade aldrig fel iaf 🙂 Kul att du skall ut nu på långhelgen, jag skulle tälta om jag var du 🙂

 8. Michael Brattberg

  Tack då ska jag väl hitta. Tälta hade ju varit nummer ett får jobba på den tanken till nästa gång. 🙂Det här blir spännande verkar som jag får tur med vädret också.🙂

 9. Michael Brattberg

  Mycket trevlig led inga haverier allt gick bra☺ Får se vad det blir härnäst ☺
  Ha de bra

 10. Michael Brattberg

  Blev kinnekulle av?trampade ett varv till förra veckan fin led☺nu får det bli något varv på norra Öland🙂

 11. Michael Brattberg

  Bra jobbat, då kanske man kan vara med trivs bra på Kinnekulle.
  Alliansloppet mtb går på söndag här i Trollhättan elit 6mil två varv motionärer 3mil. Har cyklat banan några gånger blandat underlag🙂🙂men kan tyvärr inte vara med.

 12. Michael Brattberg

  Blev en tur på Kinnekulle nu i helgen väldigt fint så här års☺☺

Kommentarer är stängda