Julstäda på nytt sätt!

December månad förknippas allt oftare med stress och ångest över saker vi ”måste” göra som att bl a julhandla, julstäda, julpynta och julbaka. När vi ser på dessa saker som ”måsten” och samtidigt jämför oss med 1000-tals bilder i våra sociala flöden, är kanske stressen och ångesten ganska rimlig?!?!

Jag tänkte här skriva om ett bättre sätt att julstäda på. Ett sätt som förhoppningsvis kan lindra stressen och ångesten och ge mer tid åt uppskattning och närvaro under vår ledighet.

julstäda

Traditionella julstädandet

Det traditionella julstädandet kan handla om att sätta upp julgardiner, putsa fönster, damma i alla husets vrår, damsuga och våttorka. Kanske känner du igen dig i att tiden blir knapp? Städandet mynnar till slut ut i en kamp om att gömma undan det stökiga bakom skåp och dörrar, gärna med lås på så ingen julgäst upptäcker det. Detta städande upplevs för dina gäster som ”perfekt” men inom dig vet du vad som gömmer sig bakom skåpen och dörrarna. När gästerna har lämnat firandet står du kvar med oredan i både hemmet och inom dig.

Mindre att städa

Ett sätt att en gång för alla slippa det ständiga undangömmandet och göra hemmet fint från insidan ut är att helt enkelt inte ha så mycket saker. Bara för att vi ”kan” konsumera betyder inte det att vi ”bör” konsumera. Faktum är att de flesta av oss är kassa på att respektera sina prylar! Missförstå mig inte nu, jag förespråkar inte ett hem som påminner om de opersonliga hem man ibland skymtar i inredningsmagasin där det inte finns en pinal. Jag pratar om ett hem där varje sak har valts med omtanke och fyller en funktion. Där saker blir respekterade genom att användas, lagas, underhållas och nötas.

Skaffa dig en Zen garderob!

Efter att jag tog del av Martinas inlägg: Mer Zen i livet – börja med garderoben rev jag ut allt jag hade i min egna garderob för att eftertänksamt och nogrannt välja ut BARA dem plagg jag kan respektera. Det innebär att dem behöver uppfylla dessa kriterier:

  • att jag gillar att ha dem på mig
  • storleken är rätt
  • färgerna stämmer med andra plagg så allt kan matchas
  • att dem är hela och rena
  • köper jag ett nytt plagg måste ett annat lämna

zen-garderob

Ditt flöde

Förutom att röja i garderoben funkar samma metod på allt annat också, bokhyllor, köksskåp, badrumsskåp, källarutrymmen osv. Johanna är riktigt vass på ordning och hennes sida enklaknep har lösningar på det mesta. Här är Johannas bästa tips på hur du effektivt kan organsiera hemma. Förutom att göra sig av med saker har jag lärt mig att nyckeln till ordning hemma är att analysera flödet som saker förflyttar sig på – och ta hänsyn till det. Det är lönlöst att ha en tvättkorg i klädkammaren om smutstvätten alltid samlas utanför duschen. Likaså kan det vara lönlöst att ha träningskläderna längst in/upp i garderoben om du vill börja träna mer ofta. Hos oss har våran äventyrsutrustning fått sin plats i stora lådor under sängen, istället för en kartong i källaren. Då respekterar vi våra saker bättre eftersom vi enkelt kommer åt dem och kan använda dem 🙂 Vilka flöden har du hemma?

Släpp taget!

Inför årets julstädning uppmuntrar jag alltså till att se på ständandet lite mer långsiktigt. Att göra sig av med saker (i synnerhet det vi inte använder) ger en fantastisk känsla av lättnad och enkelhet inombords. Har du redan en hög med saker du vill bli av med men ni skiljs inte åt för att du inte vill skänka? Samtidigt orkar du inte annonsera ut dina prylar? Testa då Sellpy – vi säljer det du inte orkar sälja! Jag är supernöjd med denna tjänst och för pengarna har jag gjort små resor. Valet är ditt såklart men nya prylar avråder jag starkt ifrån 😉

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda