Saknar du mod?

Känslan av att känna sig modig infinner sig sällan på daglig basis för de flesta av oss. Snarare finns det en inbyggd strävan efter att inte behöva ta till mod utan ha en trygg och kontrollerad omgivning omkring sig. Om man ser tillbaks på människans utveckling är det ganska solklart att mod idag knappast är samma typ av mod som krävdes förr. Idag är man modig om man byter jobb, men då var det att slåss mot en björn eller att korsa en flod.

Oavsett vilket sätt man är modig på handlar det om att övervinna sina rädslor eller klara av att hantera dem. Mod är alltså ett högst mentalt tillstånd och därmed något vi kan påverka och förändra.

Varför jag tycker mod är så viktigt är för att det är kryddan som livet behöver för att bli mer livat och berikat. Till exempel kan det vara att ta kontakt med en främmande människa, besöka ett främmande område, visa sina känslor för någon, lära sig något nytt eller säga ifrån.

Jag ser verkligen upp till människor som ger uttryck för mod, det visar att dem har lyckats hitta sätt att övervinna sina rädslor eller flyttat fram gränsen för när rädslan inträffar. Mod visar även att man är trygg och autentisk i sina värderingar och lever efter sin livsfilosofi.

Det sistnämnda har jag jobbat på en hel del med de sista två åren. Ett exempel som jag nu är modig nog att dela med mig av är hur jag sedan ett år tillbaks fullständigt sluta använda smink. De som känner mig väl vet att jag sällan brukade sminka mig överdrivet mycket men under mina tonår tillhörde jag den grupp som drabbades av såpass svår acne att den fick medicineras under flera år, inte bara med antibiotika utan mer kraftfulla preparat. Mina 15 år som acnepatient skapade en rädsla för att bli dömd efter hur min hy såg ut och mycket har jag fått höra genom åren. Att kunna täcka över och ”sminka bort” rädslan för att bli uttittad och uthängd blev lika vanebildande som att borsta tänderna.

Med åren har jag lärt mig att Mikaela är mer än bara finnar och att jag är en fantastisk person oavsett hudkvalitet. Min livsfilosofi grundar sig bland annat i att skönhet, hud och hår är ett resultat av hur kroppen mår från insidan och ut. För mig är smink och skönhetsprodukter en genväg till att försöka uppnå samma resultat fast från utsidan och in, sällan lyckas det.

Mikaela_naturell

En helt dagsfärsk naturell bild på mig.

Att jobba med att bli en mer modig person är inte gjort i en handvändning. Mod är ett resultat av flera olika komponenter som rädslor, vanor, känslor och mental stabilitet. Det som däremot är enklare är att bestämma sig för att man vill förändra och börjar jobba mot målet, utan ursäkter.

5 sätt att komma igång:

  1. Identifiera en rädsla som inte är av så stor betydelse och börja smått utsätta dig för den. (Exempel. Du är rädd för att glömma din smartphone och missa vad som händer. Börja lämna den hemma när du går ett ärende, och öka till att lämna den hemma längre och längre)
  2. Släpp kontrollen över saker du inte behöver kontrollera. ( Exempel, du läser i förväg hela veckans lunchmeny innan du bestämmer lunchställe. Börja gå dit där du uppskattar personalen, välj sedan dagens rätt utan att fråga vad det är).
  3. Förminska dina yttre attributer och förstärk dina inre. (Exempel, du har svårt att lämna ditt hem utan din märkesväska eller solglasögon och håret måste vara nytvättat och iordninglagt. Börja klä dig på samma sätt utanför ditt hem som inuti. Gå till jobbet utan att fixa håret och låt det vara naturligt som det är.
  4. Omringa dig med rätt umgänge. (Exempel, du träffar och umgås med folk som ”gör det dem alltid har gjort”. Omringa dig med folk som utmanar och är ett dragplåster åt den riktningen du vill.
  5. Börja bygg på DINA värderingar och DIN livsfilosofi. (Exempel, lyssna inåt och inte utåt på åsikter som klistras på dig genom sociala medier och digitala flöden. Ta istället lärdom av dina upplevda livserfarenheter och skapa dina värderingar därifrån.

Vilka situation kräver mod från dig? Kommentera gärna

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda