Snökite runt Haukeli

Tre gånger tidigare har jag testat på snökite, samtliga gånger har varit i Norge. Om man innan varit tveksam till att vintersemestra i Norge hoppas jag detta inlägget får dig att tänka om. Förutom att det är snösäkert, är det även snabbaste och det kanske mest prisvärda alternativet till riktigt bra snöaktiviteter. Snöaktiviteter är ett begrepp jag börjat använda mera på sistone. Ett snölandskap handlar inte enbart om att få ut så mycket skidåkning som möjligt längre. Istället finns nya spännande aktiviteter att ägna sig åt som isklättring, gå på tur, snökiting och hundspann.

En oas för snökiting

När snövallarna efter E134 tonar upp sig så utsikten begränsas, då vet man att man närmar sig Haukeliseter. Plötsligt skymtar färgstarka kites mot den annars vita kulissen. Mitt bland ingenstans, söder om hardangerviddas nationalpark, ligger en av Norges mest kända spoter för snökiting – haukeliseter. Fjällstugan som de flesta bor på erbjuder guldläge och komfort för de allra mest bekväma. Här går det även att boka in sig på kurser för att mjukstarta sin snökitekarriär på bästa sätt. Vidare längst E134 radar fler spots upp sig och har man lite pejl på vind och prognoser går det nästan alltid att hitta en spot som passar för dagen.

Tajming och boende

Vid tidigare besök till Norge för snökiting har det sällan varit med särskilt lång framförhållning. Vill man bo på Haukeliseter fjellstue behövs framförhållning då stugan är väldigt populär. Problemet man stöter på då är att det kan vara svårt att tajma vädret. Vår lösning har istället blivit att bo privat genom att hyra lägenhet eller stuga med Airbnb. Detta har betytt både flexibilitet, unika upplevelser och prisvärt boende en kort biltur från utmärkta kitespots.

Tips för lyckad snökite

Jag anser mig fortfarande inte tillhöra de mest erfarna när det kommer till snökiting.  Några saker har jag dock lärt mig som kan förgylla din upplevelse:

  • Skippa den traditionella kiteselen, använd en klättersele istället. Med alla extra kläder du har på dig blir det både otympligt och obekvämt med vanlig sele. Dessutom får du bättre avstånd till bommen när du åker uppför med en klättersele.
  • Stighudar + teleskopstavar är en bra idé att få med sig i en ryggsäck. Vinden växlar om vart annat och du vill inte avsluta dagen med att behöva hasa dig tillbaks för att vinden dog.
  • Bara för att du seglar under en kite är du inte fri från lavinrisker. Snarare kan snökiting innebär att du enklare får access till lavinterräng. Lavinutrustning borde därmed bli obligatorisk så fort du lämnar de platta sjöarna.
  • På fjället kan vädret växla fort, inte minst vinden. Var beredd på både stiltje och riktigt kraftiga vindbyar. Har alltid en plan för att snabbt kunna landa oberoende någon annan.
  • Tålamod är en surfares bästa egenskap. Oavsett om du väntar på vågor, vind eller snö så är det en väntan som kan upplevas som oändlig. När förhållandena väl är på plats, behåll även ditt förnuft och tänk på säkerheten först.

Och några bilder

mikaela snökite

 

jens snökite

powderstuga

 

Snökite fjärran

fikapaus

Andra alternativ

Ibland kan prognosen svika även de bästa. Haka inte upp dig för mycket på vinden utan se nya möjligheter av att få vara i en så vacker och orörd natur. Vid vårt sista besök svek vinden oss andra dagen, istället satte vi på stighudar och gick runt på fjället. Senare på eftermiddagen hittade vi även superfin snö precis bakom stugan som gav riktigt fina åk. Eller varför inte bara gräva sig en snöfåtölj och luta sig tillbaks lite? Har man helt slut på idéer men några slantar kvar i resekassan kan man besöka Haukeli Husky som erbjuder hundspann. Mer om detta i ett kommande inlägg.

Hoppas detta inlägget väckt lite intresse för vår granne i väst. Med bil från Göteborg rullar man in i Haukeliområdet efter ca 7h. Från Stockholm blir det lite längre, ca 10h. Har du provat snökite tidigare och vart var det? Skriv gärna en kommentar.

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda