Är struktur och planering för alltid?

De som känner mig sedan tidigare vet att jag gärna har ordning och reda omkring mig. Jag brukar ofta kännetecknas som strukturerad och drottningen av ordning. I min närhet finns alltid listor, planer och genomtänkta stukturer i allt från min dator, garderob och posthantering till jobb och andra småprojekt. Varför det blivit så har förmodligen koppling till hur jag delvis vuxit upp, men också den del av mig som vill känna kontroll över min tillvaro, ett behov jag tror alla har men kan yttrar sig på olika sätt.

vart är paniken?

Just nu har jag hamnat i en ny situation. Jag har väldigt många saker jag vill uppnå och tror mig, många saker händer också. Det som hamnat på efterkälken är min ordning, struktur och planering. Detta borde utlösa en panikreaktion tänker jag eftersom jag teoretiskt har ”tappat kontrollen” över min tillvaro.

struktur

Min reflektion

Jag har grunnat en del på varför jag inte känner panik över att ligga efter med min planering och jag börjar förstå nu:

  • För många planerande-och strukturerande personer kan planeringsdelen av den totala mängden arbete man lägger ner nästan få ett litet för stort övertag. Jag planerar och strukturera så gärna till den grad att utförandet i sig kan blir lidande. En fälla jag gått i många gånger, oftast resulterar detta i oavslutade projekt.
  • Det som räknas i slutändan är det som faktiskt blir gjort. Behöver jag en ny logotype så är det allt arbete med att utforma den som räknas, inte hur många listor, planer eller tankar jag har om att förverkliga den.
  • När sakerna som skall bli gjorda byggs på hög eller ha korta deadlines är det oftast enklare att bara ”get your shit done”. Med andra ord agera, konstatera och planera efter intuition och där och då det händer.
  • Det är stor skillnad på att planera och att vara förberedd. Att vara förberedd kan vara 100 gånger bättre än att ha en plan.  Denna insikt träffade mig under mitt äventyr som jag gärna ville planera in i det minsta. Men vad blir då kvar att äventyra om? Läs inlägget Sista förberedelserna innan äventyret
  • Det är avsevärt mycket roligare att konstatera vad som är avklarat än vad som ligger i planen framför en och väntar. Glädjen och passionen kan lätt kvävas om den måste infinna sig just när du har planerat för det.

Prokrastineratendenser

Insikterna är många och jag tror att jag befinner mig i en växlingszon just nu för att utforska hur jag faktiskt bäst fungerar och får saker gjorda. Jag har ju samtidigt tydliga drag av att vara en person med lätthet att prokrastinera (skjuta upp saker) varpå det viktigaste blir att hitta balansen mellan att ha en plan som triggar händelser, men inte göra det överdrivet så det stjäl glädje och tid.

Planerings vs produktivitet

Jag tycker inte heller det är en nackdel att vara en strukturerad person och mina insikter kommer inte innebär att jag framöver kommer släppa allt i mina händer och go bananaz. Ordning och reda är en självklarhet men får inte ske på bekostnad av minskad produktivitet. Att hitta den balansen är min målsättning.

Har du reflekterat över ditt beteende när det kommer till ordning, struktur och planering? Är det verkligen vad du behöver eller är du bara hemligt förtjust i det?

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda