Träningsdag med Elin Lilja i Borås

Förra veckan fick jag en hel träningsdag med fantastiska Elin Lilja i Borås. Elin är en sann förebild för mig när det kommer till utmaningar och mod. I somras deltog Elin i inte mindre än tre IronMan tillställningar varav den sista var på Hawaii. Mer om Elins fantastiska framgångar kan ni läsa i detta inlägget IronMan Kalmar och Elin Lilja. Det är mycket tack vare Elin jag själv bestämt mig för att göra en triathlon tävling sommaren 2017. När jag såg Elin tävla både i Jönköping och Kalmar var det så mycket glädje och energi samtidigt som det var alldeles uppenbart att Elin låg på sin maximala ansträngning. Jag blev helt enkelt nyfiken på att utforska detta fenomen närmre, med mig själv som försökskanin såklart. För visst är det så att de flesta av av oss inte gläds av smärtan från tung ansträngning?

Upplevelseträning vs. resultatträning

Mitt äventyr i Österrike sommaren 2015 var så lång ifrån en triathlontävling man kan komma. Det var egentligen hela poängen, inte träna för att uppnå ett resultat utan för en upplevelse! Metoden passade mig bra och min träning blev mer konsekvent och regelbunden. Här kan du läsa om mina slutsatser efter äventyret: En förändrad kropp  Jag har under hösten försökt att följa Elins råd att inte planera träningen så mycket utan träna det som känns kul, fördelen med triathlon är att tröttnar man på en gren kan man ta en annan. Jag kan avslöja att jag inte sprungit  mycket under hösten:)

En hel träningsdag

Elin och jag möttes upp tidigt på morgonen utanför Borås simarena. Vi började med en löptur vid sjön Öresjö, det är där Borås Swimrun har sin bansträckning. Jag och min sambo skall köra den som ett lag till sommaren så passande bra att få en förhandstitt. Löpturen var verkligen fin trots att vädret var mulet och kulissen grå, vi hann också med en del tjöt så löppasset på 10 km blev en fin uppvärmning. Att ta en hel dag för träning var något nytt för mig men verkligen något jag rekommenderar om man har möjlighet. Jag tror vi är många som är stressade när vi tränar , oftast direkt efter jobbet och det kan vara svårt att skifta fokus och kvalitén blir därefter.

Det där med att crawla

Crawl har verkligen öppnat upp ögonen för mig, aldrig kommer jag bröstsimma mer. I somras blev jag coachad av AK Lundin aka Simcoachen och det var då det började. Under hösten har jag en gång i veckan gått och simmat. Ambitionen har varit att ge det ett ärligt försök, men efter mina förutsättning då min axel krånglat lite. Det betyder att jag simmat med dolme (flytkudde) och näsklämma 🙂 Som med alla träning vänjer sig kroppen, för mig blev dessa tillbehör nästan som mina snuttefiltar. MEN hade jag inte fått ha dem hade jag kanske inte simmat alls idag!

Simma som tarzan

Elin och jag marcherade in i samhallen, som för övrigt var super fräsch och stor. Klockan var ungefär 10:00 och till min stora förvåning kunde vi bre ut oss i varsin 50-metersbana. Sådan lyx finns inte i Göteborg så det gällde att utnyttja tillfället. Elin hade redan en plan för vad vi skulle simma, sånt gillar jag! Dolmen och näsklämman fick vila på kanten och det var bara att sätta igång, 300m + 150m + 100m +50m =600m. Redan där slog jag rekord eftersom jag aldrig simmat så långt utan dolme tidigare. Efteråt kom en serie med  olika övningar som vi gjorde 300m av. Allt från att andas i 5-takt, till att simma på rygg till att ”tarzansimma”. Tarzansimma var riktigt jobbigt! Elin tipsade om det för ibland kan det vara stökigt på tävlingar så man vill ha huvudet ovanför ytan istället en kort stund. För er som inte vet, ”tarzansimmning” är när man crawlar med huvudet upprätt, det går verkligen trögt och ger ordentligt med mjölksyra – perfekt träning alltså! Alltsammans plöjde vi oss igenom hela 3000m med vatten, ytterligare ett PB för min del!

LCHF:are i Borås

Borås verkar ha hajat grejen, inte bara med stora simarenor, utan med utbud av riktigt bra käk också. Efter simningen tog vi en lunch på en restaurang som serverade LCHF-rätter. Inga konstigehter! Tallriken var fylld med härlig bladsallad, kallrökt lax, fet räkröra, ägg och såklart toppad med avokado. Sällan känt mig så belåten som när sista tuggan var svald och jag visste att gasig mage och sötsug skulle hålla sig borta resten av dagen också. Jag önskar verkligen att fler restaurager kunde se fördelen med att ta bort kolhydraterna och krydda tallriken rikligt med fett och sallad istället. Så grattis ni som är LCHF:are och bor i Borås!

Träningsdagen med Elin gav verkligen en stor portion inspiration. Inte bara är Elin en sprudlande atlet i sina bästa dar, hon räds inte utmaningar och hon ler och skrattar oavsett tillstånd! Detta är min allra största drivkraft i utmaningen jag själv antagit – att ha kul och njuta hela vägen!

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda