Vågkite-clinic i Varberg

I helgen fick jag möjlighet att delta i en vågkite-clinic av gudinnan av vågkiting Johanna-Catharina Edin. En clinic är som en föreläsning fast istället för att bara insupa teori och lyssna på andra får man även praktisera och utöva själv. Helgens schema sträckte sig från lördag morgon till söndag eftermiddag och prognosen lovade fina vindar, främst under Söndagen. Varberg och Apelviken ligger mig varmt om hjärtat, det är oerhört vackert en stilla sommardag men minst lika vackert en hård höststorm.

Annorlunda första dag

Precis innan clinicen skulle börja så fick vi reda på att Catharina blivit dålig och behövde vila på lördagen. Vinden var ändå väldigt svag och ljummen så dagens aktivitet blev att SUP:a. Min första och enda SUP upplevelse skedde i karibien för två år sedan. Till min glädje var det riktigt roligt – och jobbigt! Vi paddlade ut och försökte fånga vågorna in, ibland med framgång och ibland med en crash som avslut.

Balansera på brädan

Väl på söndag morgon var vi alla redo och först ut på stranden. Vinden hade tilltagit under natten och solen hade knappt kommit bakom kullen när vi tog med all utrustning ner och började rigga. För att bli bra bland vågorna gäller det att ha balanserat sig rätt på brädan. Min och många andras nybörjarmisstag är att man står för långt bak och därmed plöjer brädan fram genom vattnet. Inte så effektivt och inte heller så snyggt 😉 Eftersom man hade fullt upp att bara hålla sig på brädan krävde fotarbetet, för att balansera sig rätt, stort fokus och en hel del känsla.

Det där med att vända

Efter några timmar lossnade det och jag började fokusera mer på att klara av en sväng. Eftersom en vågbräda, till skillnad från en twin-tip körs åt ett håll, betyder detta att brädan måste vända 180 grader om man vill byta riktning. Detta kräver en snabb och lättfotad manöver. Vid mina tidigare försök har jag strävat efter att göra detta under själva svängen. Nu fick jag reda på att man gör det antingen innan eller efter svängen, tur jag deltog på clinicen och jag blev upplyst om detta! 🙂

”Fireball” min nya kärlek

Under dagen tog vi några kortare pauser, dels åt vi frukost bestående av surfgröt, ägg, fruktsallad och en grön och fyllig smoothie.  Under dagen fick vi möjlighet att testa på årets nya kitemodeller från Cabrinha avsedda för vågkiting. En annan av alla fördelar med att vara med på en clinic (eller nackdel för man vill ju såklart köpa en). En stor nyhet var Cabrinhas nya bom som helt har skrotat allt som heter chicken-loop och onödigt mycket drag i selen. ”Fireball” kallas den och är i princip en kula som man fäster in i selen. Rörligheten är suverän och bommen hamnar dessutom inom räckhåll (ja, ibland händer det att jag inte når bommen). Förutom kites blev det även provåkt på några olika brädmodeller. Det som tidigare varit en djungel började nu klarna.

Surfsaloon och yoga

Under sista timmen på vattnet satt den äntligen. Vändningen var inte på något sätt vacker eller graciös men jag stod kvar och nosen på brädan hade nu bytt riktning. Där någonstans tog också all energi i kroppen slut. Mitt mål för dagen var uppnått och plötsligt fann jag min runttumlandes i vågorna utmattad men glad. Vi var fler som kändes oss nöjda för dagen och efter att packat ihop all utrustning och tagit en snabb dusch åt vi en fantastisk lunch på surfsaloon. Trots att vi bara surfat en dag av två kändes den ändå välbehövligt med yoga efteråt. Catharina hade såklart tänkt på detta och i lä från vinden bland sanddynerna hade vi en avslutande yoga-timme med stretching som fokus.

Goa brudar

Förutom att ha tagit nästa steg i min utveckling och fått massa nya saker att träna på har jag också träffat nya surfvänner. Helgen har med andra ord bjudet på många nya upplevelser, mycket surf och skönt häng och det bästa av allt, detta är bara början!

Lite bilder från helgen:

SUP surferscenter

morgon apelviken

kitelaunch

kitelunch surferscenter

apelviken kitesurf

kitesurf mikaela

vågkite

lunch surgerscenter

saloonterrassen

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda