Varför äta mycket av lite?

Under en av veckans lunchraster blossade diskussioner om kost och träning upp. Till en början försökte jag hålla en passiv och neutral inställning, då jag av erfarenhet vet att mitt sätt att se på träning och kost kan provocera vissa. Efter diskussioner fram och tillbaks om proteindrinkars vara eller icke vara kom till slut meningen som gjorde att jag inte kunde vara tyst längre ”Det bästa är nog om man äter lite av varje”

Mitt synsätt är raka motsatsen – ät mycket av lite! Och jag skall berätta varför.

Mat är inte mat

Att äta en varierad kost och ”lite av varje” har fungerat ganska bra, fram till för ungefär 20 år sedan. Då hände något i våra mataffärer som gjorde att sortimentet växte på både bredden och höjden. Produkter vi knappt trodde var ätbara plötsligt blev erkända som ”mat”. Ett bra exempel på detta är margarin.

Mycket fryst på Ica

 

Ner i soporna

Om vi tittar lite mer schematiskt på en mataffär så kan vi ganska snabbt kasta 50 % av matsortimentet rakt ner i soporna. Det kvalificerar sig inte ens som föda värd att köpa, ännu mindre värd att äta. Här pratar jag om läsk, chips, godis, hel -och halvfabrikat, färdigarätter och industrilagad mat samt livsmedel som kommer från ett kemi-labb. Öppnar du ögonen nästa gång du är i affären kommer du bli förvånad av hur fullpackade hyllorna är av dessa produkter. För att inte nämna brödhyllorna och ”bageri-delen”.

Helt okej mat

Av den andra halvan av livsmedel som kvarstår, är 30% av dessa, produkter vi kan konsumera men med sans och balans. Jag pratar om mejerier, böner- och linser samt vissa konserverade och frysta livsmedel som exempelvis broccoli eller makrill på burk. Här har vi i grunden ett fullgod råvara men omständigheter gör att den behöver packeteras och hanteras för att ge en längre hållbarhet.

Guldet

De sista 20% är de produkter som nästan helt och ibland helt saknar innehållsförteckning. Det är våra grönsaker, sallader, rotfrukter, lökar och även bär. (Observera att frukt går bort då jag likställer det med godis). Vi har kött- och fiskdisken med nöt, fläsk, lamm och fågel, gärna vilt också. Fisk, musslor och skaldjur är också självklarheter. Dessa livsmedel har sällan långa innehållsförteckningar och de är rena och äkta i sin alla strösta enkelhet. Smör, grädde och ägg kan vi också plocka av från mejeriavdelningen. Kryddor och örter är också självklara val.

Äkta vara

Innan mataffärerna växte på höjden och bredden var det ungefär dem 20 sista procenten utbudet bestod utav, då kunde man verkligen ”äta lite av allt” – men inte idag! Min uppmaning blir därför att öppna ögonen i mataffären och var mer kritisk till produkterna du ser på hyllan, är det äkta vara? Är det lite av varje som bygger en stark och motståndskraftig kropp eller är det mycket av det lilla äkta som finns kvar?

Diskussionen i lunchrummet fortsatte och min strävan när jag berättar mina åsikter är aldrig att döma eller tillrättalägga någon. Förändring kommer från en själv och att inspirera och att vara en förebild är bästa sättet att påverka någon tycker jag.

Är kost och träningsfrågor vanligt i ditt lunchrum också och bland kollegor? Äter du mycket av lite?

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda