Vill du ha en vana, rutin eller ritual?

En ritual låter som en handling som har en symbolisk betydelse, kanske för en religion eller samling människor. Ritualer är som högtider där man uppmärksammar detaljer och bereder utrymme åt innehållet i ritualen.

En rutin låter som något man kanske inte vill göra men behöver. Det känns som ett mindre högtidligt och speciellt tillfälle och uttrycker att det finns ett behov men kanske inte en vilja att ägna det sin uppmärksamhet.

En vana för mig låter något som man medvetet eller omedvetet halkat in på. Det bara sker utan någon nämnvärd strävan eller eftertanke och det tar inte heller så mycket utrymme.

japans trädgård

Din egna tolkning

Jag ville inleda detta inlägget med att beskriva vad dessa tre orden betyder för mig. Det är viktigt att själv sätta ord och beskriva vad saker innebär för en själv eftersom det direkt kommer avspegla sig i om man lyckas med det man vill uppnå. Många är vi som vill byta dåliga vanor mot bra och få vardagsrutiner att fungera. Oftast är vi lika många som ser oss själva misslyckas när vi försöker. Kanske kan detta inlägget hjälpa dig förstå varför.

Vana blev rutin, som blev ritual

Länge har jag försökt att förbättra mina vanor så jag äter bättre, tränar bättre, sover bättre, jobbar bättre osv. Det börjar oftast bra men dem där vanorna tenderar att rinna ut i sanden. Efter många försök började jag arbeta med att få till en rutin istället. Jag var i Japan vid det tillfället och inspirerades av geisherna och deras ruiner att klä sig och bjuda på te. Jag började definiera min egna rutin som jag ville göra när jag kom hem från Japan. Den var noga genomtänkt så att den hade ett bra flöde och det rör de sig främst om morgonrutinen och kvällsrutinen. En del i rutinen kunde se ut såhär:

  1. kliv upp 05:00
  2. koka tre ägg och tevatten
  3. fyll på mat till katten
  4. ta på framhängda kläder
  5. ät ägg och gör iordning te-termos
  6. borsta tänderna och fixa hår
  7. packa matlådor
  8. lämna hemmet 06:00

Förstärk med en ritual

Rutinen fungerade ganska bra. Det var enkelt att komma ihåg alla 8 stegen och det gick snabbare och snabbare att komma iväg och med mindre tankekraft varje gång 🙂 För att verkligen knyta an till att detta var min nya rutin som gav mig stabilitet och en bra start på dagen kändes det tillsist bättre att kalla det ritual. När man kallar det ritual befäster man hur viktigt detta har blivit för en och det skall mycket mer motstånd till innan man ruckar på sin ritual. Som jag skrev i början, en ritual är något som man uppmärksammar och bereder utrymme för! Det är precis detta min morgonritual nu har blivit för mig, dagens viktigaste stund. Det handlar inte bara om att snabbt komma ut  genom dörren, det känns tryggt att göra samma sak och jag tröttnar inte på det!

geisha

Ritual of sakura

Tillbaks till Japan

Det kanske bara är jag som är flummig och vill kalla min morgonövning för ritual men döm av min förvåning när jag fick produkter från RITUALS… av en vän på mitt invigningsmingel. Någon mer hade förstått idén med ritualer och dessutom tagit fram en hel serie med produkter för din egna ritual. Mina produkter hade återigen influerats av traditionerna i Japan genom serien ”Ritual of sakura” En fantastisk doft av körsbär som för japanerna symboliserar kärlek och lycka. Vem vill inte börja sin ritual så? En annan fin ritual fler borde hämta från Japan är tvag-ritualen. Jag kallar även detta för ritual för det är verkligen att uppmärksamma och bereda utrymme för att tvätta sig när man tvagar sin kropp.

Tre ord som vid en första anblick verkade betyda samma kan få väldigt olika betydelse när du själv klär orden med din egna beskrivning. Är du också en ritual-människa? 

Om Mikaela

Jag heter Mikaela Söhnchen och skriver om hur man får livet lite mer livat! Det gör jag genom att beröra ämnen som kost, träning, mental styrka, relationer, planering och äventyr. Ett livat liv är vi alla värda men att bara hålla sig levande önskar jag ingen.

Kommentarer är stängda